Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Selasa, 11 Ogos 2009

Dari kamar pemulihan

Salam ukhwah buat kalian semua, tadi pn hajah ada terbaca blog drpd rakan seperjuangan, banyak2 entry yang paling menarik perhatian, puisi luahan hati murid intervensi...bila baca je puisi ni rasa touching sgt...dan jd tggjwb pn hajah tuk pastikan anak2 ini berjaya mcm insan lain...buat rakan2 guru yg lain, pn hajah hrp jgnlah disisih anak2 spt ini...

teringat pn hajah dgn Azfairul n da gang, Amila n da gang, Hafiz n da gang n nazri n da gang...kdg2 pn hajah terasa spt give up...tp bila bc puisi ni tersentuh hati pn hajah...perlu kesabaran yg tinggi...tidak terlampau tinggi harapan...kena redha n cuba sedaya upaya bantu mereka....

tetapi masih ada insan2 luar sana yg x fhm...anak2 ini dipersalahkan...ada suatu ketika pn hajah sempat bersembang dgn insan2 yg menjengkelkan, masih terngiang2 kata2nye di telinga nih...mmg pn hajah akan ingat sampai bila2...ayatnya lebih kurang mcmnih...

"u rugilah jd cikgu pemulihan, x dpt tgk murid punya achievement spanjang u mengajar".

(hangin je pn hajah time tuh, bengang melampau), ni lah insan2 luar yg x fhm. Bila pn hajah terima anak2 nih daripada x knl huruf akhirnya pandai baca perkataan, tu da cukup membahagiakn pn hajah...x sudah dgn tuh, dia sambung lagi. lebih kurang cmni ayatnye....

"budak2 ni apa sebabnye l****b"

so pn hajah xplain la, murid2 nih kurang zat pemakanan, x da peluang sekolah tadika, keadaan latar belakang family yg susah, anak ibu tunggal, mslh attitud, mslah tgkah laku n mcm2 lagi...panjang lebar pn hajah xplain da cam jwb soalan interview jek...then dia jawab...

"eeh...anak saya 4 thn da msuk tadika, mak derang ni yg malas, saya pn keja, tp anak2 saya semua kelas 1st"

akhirnya, pn hajah da bengang n x thn dengar, pn hajah mtk diri n malas nak dgr kisah kejayaan anak2nye...meluat tgk org berlagak mcmnih...huh...mcm good jek...biarlah...yg penting sejak dari interview tew pn hajah bertambah2 bersemangat nak pastikan anak2 didik pn hajah still berjaya cam org lain, leh baca n fhm pe yg dia bc n leh wat keje pe yg org len wat...di tambah2 dgn puisi nih...silala hayatinya...

DARI KAMAR PEMULIHAN


Tidak kupinta…
Tidak kumohon,…
Hadir di daerah terpilih
Tapi disisih…
Aku pasrah pada yang Kuasa
Mengapa dipandang sebelah mata
Sedangkan jiwaku sering meronta
Melihat yang lain dalam gembira
Tapi aku…
Tercorok kerana buta…
Buta pada huruf…
Buta pada angka…
Buta pada ajarmu…
Namun aku...
Punya hati
Punya perasaan
Usah dihina pada bebalku
Usah diherdik pada lembamku
Kerna kujua punya cita-cita
Kerna kujua milikki impian
Hulurkan tanganmu guruku
Gengamkan erat jemariku
Semangatmu adalah kekuatanku
Ketabahanmu mengusung kejayaanku

hasil nukilan: Pn Ariza (KSPK 2009)

p/s: buat rakan2 guru lain, teruskan perjuangan kalian kerna anak2 ini sgt memerlukan cahaya utk menerangi segenap ruang hidupnya....

2 ulasan:

  1. INTAN EIDAYU ZAINAL14 September 2009 10:07 PTG

    "while we try to teach the children all about life, they teach us what life is all about".....

    BalasPadam
  2. betul tu cik intan kite....aku byk blaja dr derang specially murid yg susah2 nih...

    BalasPadam